maanantai 15. helmikuuta 2016

Näin vältät aikaisen työkyvyttömyyseläkkeen - ergonomia läpi työvuosien


Ravintola-alan työntekijöiden suusta kuuluu jatkuvasti valituksia erilaisista kivuista ja säryistä. Ne voivat johtua monista eri asioista ja syistä, mutta suurin osa vaivoista johtuu ainoastaan huonosta työergonomiasta. 

Ergonomia sana tulee kreikankielen sanoista ergo = työ ja nomos = luonnonlait. Hyvän ergonomian päätavoite on ylläpitää ja edistää ihmisen terveyttä, työkykyä ja hyvinvointia. Ergonomian avulla pyritään parantamaan työntekijöiden työtapoja ja -asentoja. Lisäksi työvälineet suunnitellaan työntekijälle sopivaksi ja apuvälineiden avulla pyritään vähentämään työn haitallista kuormitusta.
Työturvallisuuslaki velvoittaa esimiestä ergonomiaan liittyvissä asioissa:
  24 § 
Työpisteen ergonomia, työasennot ja työliikkeet
Työpisteen rakenteet ja käytettävät työvälineet on valittava, mitoitettava ja sijoitettava työn luonne ja työntekijän edellytykset huomioon ottaen ergonomisesti asianmukaisella tavalla. Niiden tulee mahdollisuuksien mukaan olla siten säädettävissä ja järjestettävissä sekä käyttöominaisuuksiltaan sellaisia, että työ voidaan tehdä aiheuttamatta työntekijän terveydelle haitallista tai vaarallista kuormitusta. Lisäksi on otettava huomioon, että
1) työntekijällä on riittävästi tilaa työn tekemiseen ja mahdollisuus vaihdella työasentoa;
2) työtä kevennetään tarvittaessa apuvälinein;
3) terveydelle haitalliset käsin tehtävät nostot ja siirrot tehdään mahdollisimman turvallisiksi, milloin niitä ei voida välttää tai keventää apuvälinein; ja
4) toistorasituksen työntekijälle aiheuttama haitta vältetään tai, jollei se ole mahdollista, se on mahdollisimman vähäinen.
Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä työpaikan  työolosuhteiden, työssä käytettävien koneiden, muiden työvälineiden, apuvälineiden ja muiden laitteiden turvallisuusvaatimuksista sekä käsin tehtävien nostojen turvallisesta suorittamisesta.
(Finlex, työturvallisuuslaki 2002)

Ravintola-alalla työtehtävät vaihtelevat, joten työntekijä kuormittuu yleensä monipuolisesti. Ravintolatyössä kuormitusta aiheuttavat esimerkiksi seisominen, käveleminen, kiire, nostaminen, kantaminen, hankalat työasennot ja vaihtelevat lämpöolot. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat ravintoloissa työskentelevien suurin kompastuskivi, sillä ne ovat alan suuri ammattitautiryhmä. Lisäksi tules -sairaudet johtavat yleensä ennenaikaiseen työkyvyttömyyteen ja ovat runsas sairaslomapäivien kerryttäjä. Hyvä ergonomia on siis kuormittavassa työssä suuressa roolissa ja sen avulla pyritään ehkäisemään tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Toinen ravintola-alan kauhu on huono nostotekniikka, mikä aiheuttaa paljon erilaisia selkävaivoja kuten revähdyksiä. Käsin tehtävissä nostoissa tapahtuu myös paljon tapaturmia, joita on esimerkiksi taakasta saatavia viiltohaavoja, raajojen jäämistä puristuksiin taakan alle tai taakan putoamista varpaille. Oikeaa nostotekniikkaa on havainnollistettu alla olevassa kuvassa.



Ergonomia on aina kokonaisvaltaista ja jo pienilläkin asioilla pystytään parantamaan sitä. Kun ergonomiset seikat huomioidaan jatkuvasti ja työskentelyä kehitetään työntekijälle sopivaksi, on työssä viihtyminen ja jaksaminen huomattavasti parempaa. Ergonomia ei pyri vain työn turvallisuuteen tai minimoimaan kuormitusriskit, vaan se auttaa työn sujuvuudessa, tuloksellisuudessa ja työn laatu paranee. 

Linkkejä ergonomisiin ratkaisuihin ravintolassa:

Miisa Järvinen

Lähteet:
Työturvallisuuskeskus TTK, Ravintolatyön ergonomia ja apuvälineet (2010)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti